Kan alle hjertestartere redde liv?

Førstehjælp ved Hjertestop

Ca. 1000 hjertestoptilfælde om året kan reddes med hjertestartere

Prisen på en hjertestarter kan ikke måles med det liv den kan redde. Antallet af hjertestop uden for hospitalet har gennem flere år ligget på omkring 3.500 tilfælde om året, og ca. en tredjedel af dem sker i det offentlige rum. Der er gennem de seneste 10 år kommet mange flere hjertestartere på gaderne, men mange af dem bliver slet ikke vedligeholdt.

 

Mange hjertestartere virker måske slet ikke

Hvad mange ikke er klar over er, at en hjertestarter faktisk kræver vedligeholdelse for at virke, og ikke alle udbydere af hjertestartere, tilbyder den service. Nogle udbydere gør ikke opmærksom på nødvendigheden af det, og overlader dermed ansvaret for vedligehold til ejeren. Dertil kommer, at mange private og mindre foreninger vælger at gå sammen om at købe den livreddende maskine uden at udpege en ansvarlig person for den - hvilket øger risikoen for, at hjertestarteren ikke bliver vedligeholdt yderligere.

 

Hvordan skal hjertestarteren vedligeholdes?

Vedligehold indebærer udskiftning af batteriet hvert 3. - 5. år alt efter hvilken producent, der er tale om, og de elektroniske stødpuder skal udskiftes ca. hvert 2. år. Bliver batteriet ikke skiftet, er konsekvensen meget enkelt, at hjertestarteren ikke virker, når den skal bruges. Stødpuderne er de klæbende puder, som skal placeres på brystet, hvor hjertestarteren skal afgive stød. Bliver de ikke skiftet jævnligt, vil de med tiden miste deres klæbeevne, og dermed ikke sidde fast på huden.

Hvert eneste minut tæller under et hjertestop (se faktaboksen), og skal din hjertestarter være til nogen gavn, er det vigtigt at sørge for, at den får den rigtige service.

Mangler du fast eftersyn og vedligehold af din hjertestarter, kan vi hjælpe dig. Læs om vores service på hjertestartere

Hvad er et Hjertestop?

”Ved et hjertestop pumper hjertet ikke mere blodet rundt i kroppen. Det betyder, at kroppens organer ikke får ilt og begynder at tage skade.

De fleste personer vil få varige skader eller dø, hvis ikke de får hjælp inden for ca. 10 minutter. Efter 4-6 minutter begynder hjernen at dø. For hvert minut, der går, uden basal førstehjælp, reduceres chancen for at overleve med 7-10 procent. Går der 10 minutter, inden hjælpen kommer frem, overlever kun ganske få.

Omvendt stiger chancen for at overleve et hjertestop ca. tre gange, hvis nogen i nærheden kan yde førstehjælp, indtil ambulancen med det nødvendige genoplivningsudstyr når frem. Tiden er altså knap ved et hjertestop og risikoen for at dø er høj, hvis ikke hjælpen sættes i gang inden for cirka ti minutter. ”

Scroll to Top