Guide til førstehjælp med hjertestarter
Seneste tal viser, at der i Danmark bliver brugt hjertestartere i 10% af alle indrapporterede hjertestopstilfælde i offentligt rum. Hele 10% af de indrapporterede hjertestop overlever faktisk. Det er en positiv udvikling siden 2008, hvor brugen af hjertestartere kun var på 2%.
Vi synes, det er vigtigt at vi alle bidrager til den positive udvikling, ved at øge viden om førstehjælp. Derfor har vi lavet denne guide til dig, som ønsker at kunne gribe ind med førstehjælp ved hjertestop.
Se pris på AED hjertestarter fra Cardia Nordic.
1. UNDERSØG BEVIDSTHED
Det første du bør gøre, når du finder en person, der er faldet om, og du har mistanke om et hjertestop, er at undersøge om personen er ved bevidsthed. Det gør du ved at tage fat i skuldrene og ruske lidt samtidig med, at du taler højt til dem. Reagerer personen ikke, er vedkommende bevidstløs, og du bør råbe efter hjælp med det samme.
2. TJEK VEJRTRÆKNING
Vend den bevidstløse om på ryggen, og tjek om personen trækker vejret. Det gør du ved let at bøje hovedet bagud og løfte hagen op, så tungen kan løfte sig. Derefter kan du se om brystkassen hæver og sænker sig, og du kan mærke efter, om der er åndedræt ved at vende din kind mod personens mund.
3. RING EFTER HJÆLP
Sørg for at ringe 112 eller bed andre gøre det, hvis andre er tilstede. Beredskabet vil informere dig om, hvor den nærmeste hjertestarter befinder sig.
4. SKAF EN HJERTESTARTER
Er der andre til stede, skal du bede dem om at hente den, og hvis ikke kan du selv gøre det, men kun hvis der er under 2 minutter (frem og tilbage) til nærmeste hjertestarter.
5. START HJERTELUNGEREDNING
Start hjertelungeredning mens hjertestarteren hentes og starter op. Det gør du ved at placere begge håndflader oven på hinanden, midt på brystet med strakte arme og flettede fingre. Pres ned i brystet 30 gange med hurtige tryk, så ribbenene sænker sig ca. 5 cm. Tempoet skal være ca. 110 tryk i minuttet, så ca. 2 tryk i sekundet.
Efter 30 tryk laver du kunstigt åndedræt to gange. Bøj personens hoved let tilbage, luk for næsens luftveje med din ene hånd, åben kæben, og pust ind, så du kan se, at brystkassen hæver sig. Så snart brystkassen har sænket sig igen starter du dit andet pust.
Gentag processen fra starten indtil hjertestarteren er klar til at blive brug.
6. BRUG HJERTESTARTEREN
Stort set alle hjertestartere i dag er selvinstruerende. En stemme vil guide dig igennem det, men langt det meste klarer hjertestarteren selv. Det du skal gøre er at placere elektroderne på det rigtige sted, og lave hjertelungeredning, når hjertestarteren instruerer dig om det. Fortsæt til ambulancen ankommer.