Hvad vi får ud af genindvinding


Hos Dansk Brandteknik vil vi gerne tage et medansvar for vores miljø. Derfor leverer vi bl.a. metaller til vores lokale genindvindingsvirksomhed, Jernpladsen A/S.
Værdien af metaller
Metaller er værdifulde materialer, som kan genbruges igen og igen uden at det mister værdi. Samtidig kan du reducere enormt meget af CO2 udslippet forbundet med produktionen af metaller ved at genanvende dem fremfor at fremstille materialet på traditionelle metoder.
Det får vi ud af at sende materialer til genindvinding
Vi har netop modtaget vores miljøattest for 2018, og har i den anledning kigget på, hvad gevinsten egentlig er ved at sende vores kasserede materialer til genindvinding. Vi har blandt andet sendt jern og stål, der svarer til ca. 100 cykler.
Vores miljøattest for 2018 ser sådan her ud:
1478 kg jern
216,5 kg blyakkumulatorer
248 kg batterier
106 kg elektronik
48 kg lyskilder
De jernholdige metaller
Genbrug af jern og stål reducerer CO2 udslip med ca. 58% sammenlignet med produktion af nyt stål fra råvarer. Mange stålværker bruger også utrolig meget vand til at nedkøle stålet efter smeltning ved produktion fra jomfruelig malm. Det anslås, at man reducerer vandforbrug med 40% og vandforurening med 76% ved genindvinding.
Blyakkumulatorer
Bly kan genbruges igen og igen uden at miste kvaliteten. Oftest bliver de genbrugt til det samme som de kom fra, nemlig blyakkumulatorer. Genbrug af bly reducerer CO2 udslip med hele 99% sammenlignet med traditionelle processer.
Lyskilder
Lysstofrør og sparepærer indeholder glas metal og kviksølv, som alle kan genindvindes. Kviksølv er miljøskadelig og må derfor aldrig smides ud med almindeligt affald. Kviksølv bliver oftest genbrugt til nye lyskilder.
Elektronik
Når det kommer til elektronik, skal der som regel et større forarbejde til, hvor man adskiller de forskellige typer materialer, som elektronikken består af. Det er en mere krævende proces, og der kommer ikke store mængder ædelmetaller (guld, sølv og platin) og tungmetaller ud af en printplade; Ud af 1 ton printplade udvinder man ca. 150 -200 g guld. Til sammenligning indeholder malm, der brydes i åbne miner mellem 1-5 g guld pr. ton. Udvinding fra miner er en enormt ressourcekrævende proces, som påvirker biodiversitet og grundvandet negativt i lokalområdet – dertil kommer den negative påvirkning af helbredet på de voksne og børn, som arbejder i minerne. Så selvom genindvindingsprocessen er krævende, er der ikke tvivl om, at det et bedre alternativ til traditionelle metoder.
CO2-besparelserne er % udregnet af produktion pr. ton fra:”Report on the environmental Benefits of Recycling” Bureau of International Recycling (BIR).