Warning: The magic method HM\BackUpWordPress\Notices::__wakeup() must have public visibility in /customers/a/0/4/danskbrandteknik.dk/httpd.www/wp-content/plugins/backupwordpress/classes/class-notices.php on line 46 Warning: The magic method HM\BackUpWordPress\Path::__wakeup() must have public visibility in /customers/a/0/4/danskbrandteknik.dk/httpd.www/wp-content/plugins/backupwordpress/classes/class-path.php on line 57 Warning: The magic method HM\BackUpWordPress\Extensions::__wakeup() must have public visibility in /customers/a/0/4/danskbrandteknik.dk/httpd.www/wp-content/plugins/backupwordpress/classes/class-extensions.php on line 35 Flugtvej - ser du den i en nødsituation? | Blog | Dansk Brandteknik

Når panikken breder sig

flugtvej flugtveje flugtvejsskilte

FLUTGVEJ - Forskning i evakuering under nødsituationer viser, at vi ikke følger sikkerhedsforanstaltninger, som man tidligere har troet. Derfor sætter vi med dette indlæg fokus på vores adfærdsmønstre i nødsituationer. Få svar på hvad du kan gøre for at sikre at kolleger og besøgende på din arbejdsplads reagerer hensigtsmæssigt.

Den kontante sandhed om din flugtvej

Når tiden og knap, og det gælder liv eller død, er der ikke tid til at overveje sine muligheder. Vi reagerer derfor ofte mere på instinkt og efter vane - især hvis vi ikke bliver ledt på rette vej effektivt.

Matematikeren Ed Galea har i samarbejde med adfærdsforskere og psykologer lavet interessant forskning på feltet. Resultaterne viser, at vi har en tendens til at gå til venstre, hvis vi er venstrehåndede, og til højre hvis vi er højrehåndede. Et andet adfærdsmønster, der kan være uhensigtsmæssigt er, at vi ofte søger samme vej ud, som vi kom ind.

Undersøgelser viser faktisk, at det kun er 38 % af mennesker, der går direkte mod en nødudgang i en nødsituation, som overhovedet ser skiltningen. Til gengæld er der 98 % af dem, der ser skiltningen, der vælger at følge instruktionen.

Det demonstrerer, hvor effektiv skiltning kan være, men også hvor vigtigt det er, at man ser dem klart og tydeligt.

Hvordan gør du din flugtvej mere synlig?

Heldigvis er der tiltag, som du kan lave for at sikre, at medarbejdere og besøgende har lettere ved at følge en flugtvej.

1. Lysende flugtvejsskilte 

Lysende flugtvejsskilte gør din flugtvej mere tydelig og øger chancen for at skiltet bliver set. I nødsituationer er der stor risiko for at strømforsyningen afbrydes, og det kan blive for mørkt til, at man kan se de almindelige flugtvejsskilte. Det er især problematisk hvis man ikke har dagslys i lokaler og gange, eller det er en sen eftermiddag i vintermånederne.

Derfor kan det være altafgørende, at der er belysning i dine skilte, så medarbejdere eller gæster i bygningen kan finde flugtvejen hurtigt. De lysende skilte har et batteri, der automatisk aktiveres og lyser i minimum 30 minutter, når strømmen svigter.

Vær opmærksom på, at der nogle steder er krav om, at der skal være belysning i dine flugtvejsskilte. Har du lokaler, der rummer over 49 mennesker, skal du have belysning i dine skilte.

2. Varslingsanlæg

Et varslingsanlæg, der instruerer dine medarbejdere virker altid mere overbevisende end en simpel alarmklokke. Varslingsanlæg fås både som et selvstændigt system og i kombination med et automatisk brandalarmeringssystem eller brandslukningsanlæg. Fordelen ved at have et varslingssystem i kombination med et automatisk system er, at den automatisk går i gang, når der detekteres en brand. Det selvstændige varslingsanlæg skal derimod startes manuelt, ved tryk på en alarmknap.

3. Evakueringsøvelse

På mange arbejdspladser har medarbejdere aldrig prøvet at bruge en flugtvej. Overlevende fra nødsituationer forklarer, at det i situationen rejser tvivl, om det overhovedet er muligt at bruge flugtvejen. De overvejer også, om det tager for lang tid at nå ud gennem den. Derfor kan en evakueringsøvelse og grundig uddannelse af medarbejderne øge trygheden omkring brugen af en flugtvej.

Scroll to Top